Wat is Osteopathie

Wat is Osteopathie?

Osteopathie gaat er van uit dat een verminderde beweeglijkheid van weefsels in uw lichaam oorzaak van klachten kan zijn. Tijdens de behandeling wordt het gevonden bewegingsverlies gemobiliseerd door specifieke osteopatische technieken. Een belangrijk onderdeel van de behandelingen is het vrijmaken van uw gewrichten en spieren. Maar ook de organen in de buik- en borstholte en de verschillende schedel botstukken worden onderzocht en waar nodig behandeld.

Soms is het zo dat de basis van uw rugpijn bijvoorbeeld ooit begon bij een verstoorde werking van uw darmen. Door de bewegingen van de darmen rustig te mobiliseren en terug te brengen tot hun authentieke bewegelijkheid wordt de eerder gevormde blokkade opgeheven.

Als een omgekeerd domino effect kunnen alle samenhangende systemen en bewegingen zich weer herstellen en de eigen oorspronkelijke manier van bewegen en functioneren opnieuw oppakken.

Op zoek naar de oorzaak

Door de onderliggende oorzaak van uw klacht in kaart te brengen kan een Osteopaat u effectief behandelen. Voor de getrainde handen van een Osteopaat zijn alle soorten weefsels en fysieke systemen één communicerend geheel. Alles beïnvloedt elkaar. Het hele lichaam wordt bekeken en onderzocht. Het bewegingsapparaat; de gewrichten, wervels, botten en spieren. Het orgaanstelsel; de organen en hun vliezen. Het cranialesysteem; de schedelbotstukken, hersenen, hersenvliezen en de hersenvochtcirculatie.

Welke klachten kunnen behandeld worden?

Er is een ruim scala van klachten waarbij osteopathie van meerwaarde kan zijn, o.a.:

 • Darm, Maag en Blaasklachten

 • Klachten na (buik)operaties (littekenvorming, verklevingen)

 • Ademhalingsproblemen

 • Concentratie problemen

 • Covid-19 gerelateerde klachten

 • Nek, Rug en SI Klachten

 • Schouder, heup en klachten aan de armen en benen

 • Uitstralingsklachten

 • Hoofdpijn

 • Kaakproblemen en Oorsuizen

 • Stressklachten

 • Spierproblemen

 • Slaapproblemen

 • Sportblessures

Naast deze indicaties zijn er nog veel meer indicaties voor een Osteopatische behandeling. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

De Behandeling
 1. Intake

Tijdens de eerste behandeling zal er een uitgebreide intake plaatsvinden betreft de huidige klachten, de medische voorgeschiedenis en eventueel medicijngebruik.

 1. Onderzoek

Hierna volgt een lichamelijk onderzoek om de oorzaak van uw klacht op te sporen. Een osteopaat onderzoekt op bewegingsbeperkingen binnen het hele lichaam. De osteopaat zal niet alleen de plaats van de pijn onderzoeken maar het hele lichaam zal onderzocht worden op beweeglijkheid.

 1. Behandeling

De gevonden oorzaken en bewegingsbeperking van uw klacht zullen met precisie worden behandeld voor optimaal resultaat. Dit zal met de handen gemobiliseerd worden zodat de normale bewegelijkheid herstelt wordt. Hierbij worden vaak lichte rek technieken en mobilisaties gebruikt.

Duur en Frequentie

Binnen drie behandelingen zal er een merkbare verbetering van uw klachten optreden. Wanneer dit niet zo is dan kan dat betekenen dat osteopathie niet de juiste behandelmethode is voor uw klacht op dit moment. De osteopaat bespreekt dit dan met u en verwijst u naar andere behandelmogelijkheden. Indien nodig verzorgt hij de rapportage naar huisarts of specialist.

De Belangrijkste Behandelsystemen

BEHANDELING

Craniosacraal Systeem

Het craniosacraal systeem strekt zich uit van de botten van je schedel (cranium) tot en met het heiligbeen (sacrum). Het is het gebied waarbinnen hersenen en ruggenmerg functioneren. Deze worden omgeven door bindweefselvliezen waarbinnen beschermende hersen- en ruggenmergvloeistof ritmisch beweegt en stroomt.

Visceraal Systeem

Visceraal duidt op alles wat betrekking heeft op de organen in het lichaam, in het bijzonder in de thorax en het abdomen, waaronder het hart, de longen, de maag, de lever en de darmen, inclusief hun bindweefselvliezen .

Musculoskeletaal Systeem

Het musculoskeletaal systeem ook wel bewegingsapparaat genoemd. Dit systeem is het complex geheel van beenderen, gewrichten, spieren, pezen, ligamenten, zenuwen en bloedvaten in het lichaam. Al onze houdingen en bewegingen zijn dus afhankelijk van de manier waarop dit systeem functioneert.

Voeding & Leefstijl

In veel gevallen worden lichamelijke klachten mede beïnvloed door leefstijlfactoren zoals bijvoorbeeld verkeerde voeding, intoleranties, periode van veel stress of te weinig beweging.

Bijna altijd zal een klacht invloed hebben op meerdere van deze systemen. Daarom is het van essentieel belang om al deze componenten te onderzoeken in het onderzoek naar de oorzaak van uw klacht.

Heeft u vragen?

Als u vragen heeft over de behandelmogelijkheden neem gerust contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Of maak direct een afspraak online